Nikon kupuje američkog proizvođača kamera RED

U jednom od najneočekivanijih preokreta u industriji kamera, a to je vest da Nikon kupuje američkog proizvođača kamera RED, Nikon je najavio preuzimanje kompanije RED Digital Cinema, poznate po svojim revolucionarnim digitalnim kinematografskim kamerama kao što su RED One 4K i V-Raptor X. Ovaj potez, koji dolazi manje od godinu dana nakon što je RED tužio Nikon zbog navodnog kršenja patenata na tehnologiju kompresije videa, označava značajan korak za Nikon u prodoru na tržište profesionalnih digitalnih kinematografskih kamera.

RED, kompanija osnovana 2005. godine od strane Jima Jannarda (osnivača Oakleyja), postala je sinonim za inovacije u filmskoj industriji, a njene kamere su korišćene u snimanju brojnih velikih filmova i TV serija, uključujući produkcije Marvel univerzuma kao što su “Čuvari galaksije vol. 3” i “Kapetan Marvel”, kao i dokumentarne serije poput “Planet Earth II” i popularne serije “Squid Game” i “The Queen’s Gambit”.
Predsednik RED-a, Jarred Land, objavio je vest na Instagramu uz sliku i zagonetni komentar “Heh heh heh…”, nagoveštavajući da bi ova akvizicija mogla doneti nešto veliko i neočekivano. Nikon se nada da će ovim potezom iskoristiti RED-ovo znanje u oblasti kinematografskih kamera, uključujući jedinstvenu tehnologiju kompresije slike i nauku o bojama, kako bi proširio svoje prisustvo na tržištu profesionalnih digitalnih kinematografskih kamera
Nikon aquires RED

Ovo preuzimanje nije samo tehnička transakcija; to je spajanje dve kompanije koje su definisale svoje segmente industrije, spajajući Nikonovu bogatu istoriju u razvoju proizvoda, pouzdanost i znanje u obradi slike i optičkoj tehnologiji sa RED-ovim revolucionarnim pristupom u svetu digitalne kinematografije. Zajedno, Nikon i RED su spremni da redefinišu tržište profesionalnih digitalnih kinematografskih kamera, obećavajući uzbudljivu budućnost razvoja proizvoda koja će nastaviti da pomera granice mogućeg u filmskoj i video produkciji.

Akvizicija dolazi u trenutku kada je digitalna kinematografija brzo rastuće tržište, a Nikon planira da iskoristi ovu priliku da izgradi na poslovnim osnovama i mrežama obe kompanije, obećavajući uzbudljivu budućnost razvoja proizvoda koji će nastaviti da pomera granice onoga što je moguće u filmskoj i video produkciji.

Ostaje da se vidi kako će ova akvizicija uticati na budućnost RED-ovih proizvoda u digitalnoj kinematografiji, ali jedno je sigurno – spoj ovih dveju snaga obećava zanimljivo novo poglavlje u svetu profesionalne filmske produkcije. Da li ste uzbuđeni ili zabrinuti za budućnost RED-ovih proizvoda u digitalnoj kinematografiji?

Pišite mi u komentaru na Instagramu šta mislite o tome – 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *